Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaMedi ambientPinaRanda

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 49%. La del Pla en prealerta.

Les reserves hídriques de les Illes Balears se situen en el 49% al juliol, un percentatge cinc punts inferior al del mes passat. Tot i que la situació varia respecte del mateix mes de 2020, quan les reserves es trobaven en un 65%, és similar a la de fa dos anys. Per illes, l’única on s’incrementa el percentatge de les reserves és a Formentera, que passa d’un 47% a un 49%. A Mallorca, baixa del 54% del juny al 49% del juliol i a Menorca, del 51% al 47%. A Eivissa, davalla quatre punts, situant-se al 47%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), cinc de les deu es troben en escenari de prealerta. Així, a les d’Eivissa i el Pla, se li sumen Migjorn, Tramuntana Nord i Formentera. Aquestes UD necessitaran tres mesos en situació de normalitat per sortir de l’escenari de prealerta. Si no hi ha recuperació, la d’Artà podria entrar en prealerta a l’agost.

Les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) indiquen que juliol ha estat humit a l’arxipèlag, ja que de mitjana s’ha acumulat 9,2 l/m2, un 45% més del que és habitual segons la sèrie històrica. Pel que fa a temperatures, ha estat càlid. Per illes, el mes ha estat molt humit a Eivissa (7,8l/m2, un 71% per sobre de la mitjana), a Formentera (17,6l/m2, cinc vegades més que el que és habitual) i a Menorca (14l/m2, gairebé quatre vegades més que la mitjana). A Mallorca, el temps ha estat humit, amb 8,4 l/m2 de mitjana.

Sigui com sigui, el dèficit interanual es manté a totes les illes, amb un 87% de mitjana. Això vol dir que, tot i l’abundància relativa de pluges al juliol, el dèficit hídric es manté, per la qual cosa els aqüífers es troben a nivells baixos.

Per això cal fer un consum mesurat de l’aigua.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: