Dimarts, octubre 3, 2023
Algaida

Crònica del plenari municipi de setembre de 2021

Imatge del plenari en la qual es veuen els regidors i el redactor d’aquesta revista (sense imatge), seguint el plenari.

Passades les vacances d’estiu, a les 20 hores i en versió altra vegada en línia per motius sanitaris, va tenir la sessió plenària de l’Ajuntament d’Algaida. Com sempre l’acta va començar amb l’aprovació de l’acta anterior. En aquesta ocasió no va ser possible seguir el plenari per YouTube a causa de problemes tècnics.

Resolucions

Es va debatre l’aprovació del 15 suplement de crèdit finançat amb romanent. Aquesta modificació de crèdit requereix l’aprovació del plenari i segons informà la batlessa Maria Antònia Mulet anirà destinat a accions relacionades amb medi ambient i recollida de residus: adequació de dues àrees d’aportació de residus i doblar les claus per augmentar el nombre de persones. L’altra inversió es dedicarà a resoldre un problema de l’enllumenat de l’església. I el tercer punt és substituir un punt de recàrrega de cotxe elèctric a Randa que es va espatllar fruit d’un llamp. La modificació de crèdit apuja a 32.000 euros i s’aprovà inicialment per unanimitat.

La batlessa Maria Antònia Mulet va explicar que es va demanar una subvenció de 600 euros que s’ha concedit per implantar local l’estratègia estatal de salut. Però es requereix sotmetre a votació l’adhesió de l’Ajuntament d’Algaida a l’Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció en el Sistema Nacional de Salut i el nomenament d’un coordinador per aplicar aquesta implantació al municipi, la qual fou proposada la senyora Jerònia Miralles Xamena. Aquesta adhesió i nomenament fou aprovada per unanimitat.

Seguidament la regidora de cultura Margalida Garcies va procedir a llegir la declaració Institucional amb motiu del Dia Europeu de les Llengües que es commemora el 26 de setembre. L’ajuntament es compromet amb la defensa de la llengua catalana i la diversitat lingüística. Rafel Oliver del PP va dir que li hagués agradat que hi figurés després de llengua catalana hi podrien haver incorporat “i les modalitats pròpies de les Illes Balears”. No obstant això, hi votaren a favor juntament amb la resta de l’equip de govern i

Control i fiscalització

En l’assabentat dels acords de la Junta de Govern Local adoptats en data 12 i 22 de juliol de 2021 i de les resolucions d’Alcaldia adoptades des del darrer Ple extraordinari, Rafel Oliver del PP es va interessar per

 • Decret 6. Hores extres. Qui signa l’informe negatiu. Respongué Maria Antònia Palou que ella mateixa com a interventora accidental, però segueixen el mateix criteri que l’anterior interventor, que no considerar favorable aquest informe. Oliver digué que era massa hores i la batlessa Mulet va recordar que eren les festes de Sant Jaume i cobrir vacances de la resta de policies. Mulet va reconèixer que durant les festes hi hagué massa actes que han provocat entre altres coses aquest increment
 • Decret 10. Sobre la generació de crèdit de Subvenció de creació de noves instal·lacions esportives i millora existents. Mulet va informar que s’han convocat uns ajuts de millores esportives i s’han concedit 209.000 euros per fer millores d’eficiència energètica i eliminació de barreres arquitectòniques.
 • Decret 13. Sanció a una persona de Pina que duia una navalla. La batlessa explicà que es produí durant les festes de Pina.
 • Decret 19. Es tracta del decret de pagament de la segona subvenció d’ajuts als comerços. Oliver digué que alguns comerços encara no han cobrat
 • Decret 36. Fa referència a la licitació de les obres concedides de la borsa d’allotjaments turístics


Informació Municipal.

La batlessa Maria Antònia Mulet va informar de les següents qüestions:

 • Ha sortit convocat al BOIB la tercera subvenció d’ajuts al comerç local; la quantia de la subvenció és de 71.000 €; la data màxima de presentació de les sol·licituds és el 30 setembre. Així des de la regidoria de desenvolupament local després d’aquest tercer paquet, el total haurà estat per aquest any 2021 de 120.000 € amb part subvencionada per l’Ajuntament, el Govern i el Consell de Mallorca (40.000 cada administració) . Fins ara amb les dues ajudes s’han beneficiat unes 62 empreses del municipi durant aquest any 2021.
 • L’Ajuntament d’Algaida i el de Porreres van de la mà en una iniciativa que pretén dinamitzar i promocionar els comerços i les petites i mitjanes empreses dels dos municipis. Amb aquest objectiu han llançat un cicle de xerrades adreçades als comerços i empreses dels dos municipis per tal que es puguin formar, crear sinergies i obrir portes a la col·laboració entre l’Associació de Comerç i Empresa d’Algaida, Pina i Randa i l’Associació de Comerciants i Empresaris de Porreres. La iniciativa ha estat impulsada per les agents d’ocupació i desenvolupament local (AODL) d’Algaida, Elvira Salom, i la de Porreres, Victòria Garcia. La formació consistirà amb una xerrada presencial i la resta en línia.
 • El casal de joves tornarà a obrir les portes, després d’un any i mig aquest. Serà aquest divendres dia 17 de les 17 a les 22 i el dissabte de les 16 a les 22 seguint les mesures sanitàries de la covid–19. (cabuda limitada, mascareta, distància de seguretat, etc.) i així com vagi evolucionant la situació sanitària s’aniran adaptant amb l’augment d’hores i /o activitats al casal.
 • El passat dia 8 de setembre es va iniciar el curs escolar 2021/2022 de l’escoleta municipal; aquest any s’han matriculat 79 infants distribuïts en 6 aules. Per aquest curs ja s’han incorporat  les 4 educadores que van aprovar el procés selectiu de tècnic superior educació infantil i que s’han incorporat a la plantilla com  a personal fizxe. També ho feu l’Escola Municipal de Música
 • Inici del programa Mou-te amb Salut: El passat dia 6 de setembre i dins el programa de mou-te amb salut organitzat per la direcció insular d’esports del Consell de Mallorca es van iniciar les activitats adreçades a adults de 40 a 60 anys i a gent gran a partir de 60 anys; les activitats es realitzen dues hores setmanals i consisteixen en exercici físic saludable: reforç muscular i caminades saludables  i que duraran fins al mes de juny de 2022. Aquesta activitat es va posar en marxa l’any passat arrel de la pandèmia i va començar amb municipis menors de 3000 habitants i aquest any ja s’ha ampliat a municipis de més de 3000 habitants. Del grup de 40/60 anys s’han inscrit 38 persones que es reparteixen en dos grups amb un màxim de 20 persones per grup; pel grup de més de 60 anys que en aquests moments hi ha unes 15 persones apuntades i vist que des de la direcció insular només poden fer dos grups; des de la regidoria d’esports s’ha parlat amb els dos gimnasos de municipi perquè siguin ells els que duguin a terme aquesta activitat a les persones majors de 60 anys.
 • Jornades d’Estudis Històrics Locals: el passat dia 15 de setembre va finalitzar el termini per a la presentació de les comunicacions de les jornades que tindran lloc els dies 22 i 23 d’octubre al Casal Pere Capellà i que estan organitzades per l’Ajuntament d’Algaida  amb els suports del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB. Aquesta primera edició s’ha convocat sota el títol “Pestes, epidèmies i salut pública al Municipi d’Algaida “ i l’objectiu de les jornades és promoure  la recerca i la investigació sobre qualsevol matèria relacionada amb el nostre municipi i sobretot aspectes sociosanitaris i higiènics públics.
 • Fira de tardor d’Algaida: S’ha obert el termini per a presentar sol·licituds per a participar en la fira de tardor que se celebrarà el dissabte dia 16 d’octubre; volem destacar que amb l’objectiu de seguir ajudant als sectors comercials aquesta edició els participants estan exempts de pagar la taxa d’ocupació via pública i que la fira es convoca amb el seguiment de totes les mesures de seguretat i higiene, adaptada a la situació actual i tenint en compte sempre que hi pot haver canvis i /o suspensió segons la situació sanitària.
 • Dins la Concessió de subvencions pluriennals 2020-2021 per dur a terme obres d’inversió de competència municipal, l’adquisició de vehicles i d’immobles per a la prestació de serveis de competència municipal, i sufragar honoraris de redacció de projectes i de direcció d’obra per import de 314.390,67 € i es faran els següents projectes: Millora de l’accessibilitat del carrer Cavallers 237.697,00 €; Millora de l’accessibilitat del carrer Major de Pina 49.495,34 €; i Millora de l’accessibilitat de diversos passos de vianants a Algaida 14.521,28 (tanqueta- sa raval/ tanqueta – alfabeguera i Joan Alcover – centre de salut). Les obres es van iniciar fa 7 dies a Algaida i 15 dies a Pina i tindran una durada de 2- 3 mesos.
 • A causa de la no disponibilitat del pàrquing sa tanqueta s’ha fet una reforma circulatòria provisional que a part de fer vies d’únic sentit de circulació s’han adaptat 66 places d’estacionament repartides entre els carrers envoltants de l’escola com carrer Tanqueta, camí de s’Estació, a les hores entrada i sortida escola: de 8:30 h a 9:10 h i de 13:50 a 14:15 h
 • Els divendres matí i amb motiu de la celebració del mercat setmana a Algaida i seguint amb la dinàmica dels dies del mercat facilitar als vianants l’accés al mateix (el dia del mercat el carrer del Rei a l’alçada de l’entitat bancària  i bisbe ja està tancat a la circulació) s’ha restringit la circulació de vehicles al carrer Rei, Mesquida i placeta des Sitjar en direcció al carrer de la Roca; per poder accedir a placeta sitjar, laberint i/o església s’ha habilitat la direcció de carrer roca cap a sitjar per al trànsit. Es tancarà el carrer del rei durant els mercats de divendres i s’ha de tenir en compte que amb les obres de conversió en zona de vianants del carrer del rei ja no s’hi podrà circular

Precs i Preguntes.

Rafel Oliver del PP es va interessar per

 • Festes de Sant Jaume. Va criticar que no s’avisàs que no hi hauria cap-grossos. També va demanar per quanta gent va accedir al concert d’Anegats. El regidor de festes digué que entorn de 200.
 • Festa de l’art. No hi havia indicacions de cabuda màxima dels espais expositius. La regidora Garcies va dir que s’havia programat per fer la festa en dos dies, però no varen preveure que la majoria de gent hi anàs en dissabte. La cabuda màxima només estava indicada als edificis municipals.
 • Fira de tardor. Considera que no s’haurien de les paradetes sinó intentar ajudar que vengui el màxim de firaires. La batlessa contestà que s’intentarà espaiar al màxim atès que amb la ronda, no farà falta tallar la circulació. En tot cas s’ha de vigilar les parades que serveixen menjar i begudes.
 • S’ha pintat una línia groga a l’antiga carretera de Sencelles. La batlessa aclareix que aquest tram és municipal i s’ha pintat a petició de la benzinera. Oliver s’interessà i demanà l’informe que justifiqui pintar línies grogues en camins rústics.
 • Situació del Punt Verd. Mulet informa que els tràmits de la primera finca no va fructificà, però han mirat de trobar una altra finca per ubicar-hi el nou punt verd.
 • Situació del campanar de Randa. La batlessa digué que la parròquia de randa hauria d’enviar a la comissió de patrimoni Consell i Bisbat per tal d’incloure aquestes reformes dins la inversió de l’1% cultural. Oliver considera que tenim doblers l’Ajuntament hauria de col·laborar en arreglar aquesta situació, comparant-ho amb la il·luminació de l’església d’Algaida. La batlessa va aclarir que la il·luminació era municipal i que, es necessita tramitar la documentació al departament de Patrimoni. L’Ajuntament acompanyà i donarà suport a les sol·licituds de la parròquia de Randa.
 • Que es farà amb l’obertura del nou carrer a l’antic pàrquing de sa Tanqueta i sobretot per la recollida d’aigües? Mulet va respondre que de moment són solars i que el propietari que executa la unitat d’execució ha hagut de fer un projecte de recol·lecció d’aigües.

I cap a les 21:15 el plenari va concloure.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: