Divendres, desembre 1, 2023
Algaida

Ajornada, però no desconvocada la vaga de fems als municipis de Mallorca

La vaga indefinida en la recollida de residus i neteja viària a bona part de Mallorca queda temporalment ajornada, però no desconvocada, segons han ressaltat els treballadors que avui (dilluns 18) capvespre han votat en assemblea, i han secundat majoritàriament el preacord aconseguit en la taula de negociació en les últimes hores. En total hi ha hagut 234 vots a favor i 94 en contra, però han advertit que la vaga es podria reactivar immediatament si es produeixen sancions o pressions als empleats.

La decisió suposarà el retorn a la normalitat per part de les plantilles de les diferents adjudicatàries dels municipis de l’illa, però al mateix temps es mantindran vigilants perquè es compleixin els acords i no es produeixin represàlies contra els convocants de la vaga, han advertit.

El nou acord contempla l’inici, a partir del pròxim 26 d’octubre, de negociacions per part de cada ajuntament amb contractes vigents amb les empreses perquè els seus treballadors puguin començar a beneficiar-se de les condicions del nou conveni. L’inici d’aquestes negociacions és la principal novetat respecte al preacord de la setmana passada, que va ser rebutjat, i que deixava als treballadors de les contractes vigents a l’espera de les noves licitacions poder a sumar-se a l’acord territorial.

Ara, han destacat els treballadors, els ajuntaments estaran obligats a presentar un pla de viabilitat en unes negociacions que comptaran amb la presència de la Federació d’Entitats Locals (Felib) com a mediador. Des del comitè d’empresa ha ressaltat en aquest punt la dificultat jurídica que les licitacions ja signades accedeixin directament a l’acord pel qual han valorat l’inici de les negociacions per a sumar-se a les millores.

El preacord que s’ha ratificat avui estipula també que els treballadors dels municipis que queden fora dels nou conveni autonòmic negociaran els seus contractes de manera independent però amb l’obligatorietat d’acollir-se als nous plecs. La Federació d’Entitats Locals (FELIB) ha assegurat als sindicats que posaran a disposició la figura d’un tècnic independent per a controlar les licitacions, segons ha explicat aquest dilluns CCOO en assemblea. Els municipis que començaran aquestes negociacions en les pròximes setmanes són Llucmajor, Capdepera, Bunyola, Santa Margalida, Campos, Inca, Sa Pobla i les mancomunitats del Raiguer i del Pla. D’aquesta manera, la previsió dels treballadors és aconseguir la unificació salarial a quatre anys vista.

L’acord està subjecte, a més, a tres escenaris, després de les amenaces de sancions, pressions i el descompte de les hores de vaga a les que s’han referit alguns treballadors.

  1. Empreses que trauran pròximament plec de condicions de renovació del servei i ja hi podran incloure el que estableixi el conveni col·lectiu, perquè sigui d’aplicació immediata amb la contracta guanyadora.
  2. Una mica més complicat: municipis on s’ha començat la nova licitació, ja hi ha plecs redactats, però no han estat a temps d’incloure-hi les condicions de millora que recollirà el futur conveni col·lectiu… En aquest cas s’aplicarà el conveni vigent.
  3. L’escenari més enrevessat: el de la minoria de casos, en els quals queda temps per a la renovació de contracte municipal (per exemple Llucmajor i Capdepera). Per aquests treballadors s’estableix un complement salarial de 1.000 euros bruts anuals a cobrar de cop amb efecte retroactiu des de l’entrada en vigor del conveni sectorial, quan entri la nova contracta. Es torbaran més en obtenir el benefici del conveni autonòmic, però els arribarà sense perdre ni un cèntim en comparació amb la resta de treballadors.

L’acord inclou, com ja constava en la primera proposta, millores salarials fins a una forquilla de sous d’entre 18.000 i 21.500 euros i increments de 200 euros anuals. En aquest punt, el comitè de vaga ha destacat la importància de les millores “havent-hi persones que estan guanyant 13.000 euros a l’any” i la necessitat de “no tensar la corda” en el vessant econòmic.

Així, en el cas que no es descomptin les hores de la vaga, s’ha fixat el compromís de retirar les escombraries en 24 hores. En canvi, si es descomptaran als treballadors hores per haver-se sumat a les aturades, els treballadors han advertit que es limitaran a desenvolupar una jornada ordinària de recollida i de la manera habitual, que faria impossible la retirada total dels residus de la via pública i que obligaria a activar serveis extraordinaris. El president de la FELIB, Antoni Salas, ha dit “No pagarem la feina que no hem rebut” i que només pagaran els serveis mínims rebuts. Salas contesta així a la petició de perdonar els dies de vaga del secretari de l’hàbitat de CCOO, Miguel Ángel Pardo.

La batlessa d’Algaida Maria Antònia Mulet ens ha informat que ja avui vespre passaran a recollir els residus en forma de rebuig i que demà tornaran a passar. Per això es demana que es moderi la treta de residus al carrer atès que demà ja es recuperarà la retirada ordinària de la fracció de rebuig amb normalitat.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: