Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaAny LlullCulturaRanda

Sembrada la figuera de Ramon Llull a Randa

Ahir horabaixa va tenir lloc la sembrada d’una figuera de la varietat Ramon Llull, procedent des Figueral de Son Mut Nou. Aquesta figuera ha estat donada pel senyor Montserrat Pons Boscana a Randa en commemoració de l’Any Llull, procedeix del camp d’experimentació de la finca de Son Mut Nou.

L’acte començà amb el parlament de la regidora de festes Margalida Garcias, excusant la no assistència de la batlessa per motius familiars i recordant que Randa és aquella muntanya que vetla per tot el municipi d’Algaida. Poc després Toni Cerdà de la confraria Ramon Llull de Randa prengué la paraula per agrair a l’Ajuntament i a Monserrat Pons aquesta donació i encoratjava a tots els randins a tenir cur d’aquesta figuera.

Finalment prengué la paraula el donant Monserrat Pons Boscana, potser una de les persones que més sap de figueres a Mallorca. Boscana va explicar les característiques d’aquesta varietat de figuera, afirmant que ja apareix citada a l’obra de Pere Estelrich La higuera y su cultivo en España de 1910 i també el en Diccionari Català Valencià Balear de Mossèn Alcover.

La figuera del Beat Ramon Llull és una varietat de la família de les Albacors, una casta de figuera que dóna dos esplets en l’any:  en el primer esplet (juny o juliol) són més grosses i saboroses i en el segon esplet per l’agost, les agostenques, no són tant gustoses segons Pons. Les figues, anomenades també figues albacors o albacores, són de pell negra. Ha recordat que totes les figueres bones tenen noms religiosos i la del beat Ramon Llull no n’era una excepció.

Pons ha explicat que en un poble de Xina de similars característiques de Randa hi havia una figuera sembrada des de fa molt de temps i que el batle s’encarregava de cuidar-la. El primer edil va establir que un pic a l’any tots els habitants d’aquest poble podien anar a recollir un grapat de figues. Ell ha fet la proposta de fer el mateix amb els fruits d’aquesta figuera. Ha conclòs el seu parlament dient que “deixava una part del seu cor sembrat juntament amb la figuera”.

Tots els assistents han dipositat  una pala amb terra per acabar de sembrar la dita figuera. Esperem que aferri i que doni fruits. Us deixam amb dues animacions del moment

DSC_1179-ANIMATION

DSC_1203-ANIMATION

Després a partir de les 18 hores ha tengut lloc la interessant conferència de Ramon Llull: Home de ciència, home d’acció, a càrrec de Damià Contestí Sastre d’Esthàcar OSS, a l’església de Randa.

Els actes estaven organitzats per la Confraria Ramon Llull en col·laboració amb l’Ajuntament d’Algaida, i formaven part de l’Any Llull de Randa, Pina i Algaida

Redacció Noticiari Es saig 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: