Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaEconomiaPinaRandaTradicions

Recordau aquesta matinada entra l’horari d’estiu

250px-Begin_CEST.svgAquest cap de setmana comença l’horari d’estiu a Europa, així que durant la matinada del dissabte 26 a diumenge 27 de març, s’hauran d’avançar una hora els rellotges. Així a les 2 hores seran les 3, i amb aquest canvi d’hora guanyarem tres minuts de llum solar cada 24 hores.

Per què es fa aquest canvi d’hora?

L’objectiu de la mesura és reduir al màxim la despesa energètica. L’horari d’estiu permet no desaprofitar les hores de llum al matí i allargar el temps de llum natural als horabaixes, de manera que el màxim nombre d’activitats diàries es puguin efectuar amb llum natural i es redueixi el consum d’energia associat a la il·luminació artificial. La millora de l’eficiència energètica en els sistemes d’il·luminació domèstics -impulsada per la prohibició de comercialitzar bombetes incandescents i per la progressiva introducció de làmpades LED- ha reduït al 5,7% el pes que l’enllumenat té en el conjunt del consum d’energia a les llars i, per tant, l’impacte econòmic de la mesura.

Un 90% de l’estalvi relacionat amb el canvi horari es produeix en el sector domèstic. Aquest estalvi es pot incrementar fent un ús responsable de l’energia mitjançant mesures com l’adequació del tipus d’il·luminació a cada necessitat o bé la instal·lació de sistemes electrònics de regulació del consum elèctric. En menor mesura, el canvi horari també genera estalvis en el sector serveis, el comerç i la indústria.

Des de quan es dur a terme?

A Espanya el canvi d’hora s’aplica des de l’any 1974, si bé aquesta mesura es va començar a aplicar durant la Primera Guerra Mundial per tal d’estalviar carbó. Des de l’aprovació de la Novena Directiva pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea al gener del 2001, aquest canvi s’aplica amb caràcter indefinit a tots els països membres de la UE. De manera que la modificació horària de l’horari d’estiu es fixa el darrer diumenge de març i el darrer diumenge d’octubre, per retornar a l’horari d’hivern.

Redacció noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: