Dimarts, setembre 26, 2023
AlgaidaEconomiaInfraestructuresPinaRanda

El municipi d’Algaida té una connexió a banda ampla infratodada

cableinternetSegons el darrer informe de l’Observatori Balear de la Societat de la Informació (OBSI) sobre la conectivitat a banda ampla a les Illes Balears, el municipi d’Algaida com la resta de les Illes Balears compta amb una connexió a internet de Banda ampla infradotada.

Segons el mateix estudi, menys de la meitat de les llars de les Illes Balears (49,3%) disposa de cobertura d’internet amb una velocitat superior a 30 Mbps -el que es considera banda ampla-, enfront del 65,1% del total de llars al conjunt de l’Estat. Un total de 28 capitals de municipis (i Algaida està considerada així donada l’existència de Pina i Randa dins el municipi) dels 67 que té Balears no té una cobertura d’internet ultraràpida o banda ampla -superior als 30 Mbps (megabytes per segon) -.

Per dur a terme l’estudi s’han analitzat 981 zones de les Illes, de les quals 610 (el 62,1%) són zones blanques, és a dir, tenen una cobertura de banda ampla inexistent, mentre que la resta (371, el 37,8%) tenen una cobertura d’internet d’alta velocitat suficient. No obstant això, la població està distribuïda majoritàriament en zones amb bona cobertura (77%), mentre que el 22% restant viu en zones amb mala cobertura.

CapitalsmuncipialsamnzonesblanquesinternetLes dades també revelen que la població de Palma té millor connexió que la Part Forana de Mallorca i la resta d’illes. En concret, el 30% de les persones que no viuen a Palma no poden contractar una connexió ultraràpida, entre els quals hi ha el nostre municipi. Algaida és una de les 28 campitals de municipi en què no hi ha una bona connectivitat. També és el cas d’altres municipis dels Pla de Mallorca com Sineu, Petra, Sant Joan, Vilafranca, Ariany, Montuïri, Maria de la Salut, Vilafranca o Lloret.

Què fa el govern de les Illes Balears sobre aquesta problemàtica?

El Govern de les Illes Balears vol dur a terme actuacions per revertir aquesta situació. D’una banda, l’executiu autonòmic ha anunciat la intenció que tots els centres educatius sostinguts amb recursos públics puguin tenir accés a banda ampla ultraràpida. I per altra banda, s’han identificat les zones blanques per conèixer quins són els territoris que requereixen subvencions per millorar la seva connectivitat per assolir l’objectiu marcat per l’Agenda Digital per a Espanya i el Pla de Telecomunicacions i Xarxes Ultraràpides, que el 2020 el 100 % de la població pugui disposar de connexió de 30 Mbps.

Dins aquestes zones blanques s’hi troba el nostre municipi, si bé després de diverses consultes a les diferents operadores, les dates que faciliten és que per abans de 2017 el nostre municipi podria comptar amb connexió de banda ampla, però cap de les companyies de telecomunicacions consultades volen facilitar dates concretes.

Segons els responsables de l’OBSI, més que si s’està connectat o no, per evitar els efectes de la bretxa digital es necessari disposar d’un ample de banda prou gran que permeti accedir en temps real a contingut audiovisual, participar en la producció i distribució de continguts i treballar de forma telemàtica i a distància amb arxius i aplicacions en el núvol.

Redacció Noticiari es saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: