Dimarts, novembre 28, 2023
AlgaidaMedi ambientPinaRandasequera

A Algaida estam en prealerta de sequera

Les reserves d’aigua de Mallorca segueixen disminuint a marxes forçades. La directora general de Recursos Hídrics, Joana Maria Garau, ha informat que el Pla de Mallorca es troba en alerta per sequera des del passat mes de juliol, per la qual cosa ha recomanat als consistoris de la zona amb més de 20.000 habitants a redactar els plans d’emergència recollits en el Pla Hidrològic Nacional i a «fer restriccions d’alguns usos, com l’ornamental; la neteja de carrers i el reg de jardins».

indexsequerahidrologicajuliol16
CAIB

A principis d’agost els aqüífers i embassaments es trobaven ja a menys de la meitat de la seva capacitat, és a dir, al 44 per cent. On més s’ha agreujat la situació és al Pla, on el Govern ha declarat el nivell d’alerta per escassetat d’aigua a 10 municipis: Ariany, Campos, Maria de la Salut, Montuïri, Petra, Porreres, Sant Joan, Santa Margalida, Ses Salines i Vilafranca de Bonany.

Aquifers_SIG
SIG Cens d’Aigües subterrànies (SITIBSA-CAIB)

A Algaida, com a la resta de zones de Mallorca, la situació no és molt millor, ja que ens trobam en prealerta de sequera. Joana Maria Garau adverteix que aquestes zones s’estan apropant a l’alerta per sequera, sent pitjor la situació per a les zones de Sud (que es correspon amb el municipi d’Algaida) i Llevant, «els aqüífers de les quals estan en contacte amb la mar i s’està generant una disminució de la qualitat de l’aigua per salinització». Garau ja ha advertit que “al Pla s’estan esgotant els recursos”.

unitatdemanadasud
CAIB

L’Aigua és un bé escàs

aiguabeescasDe fet, el Govern ha engegat una campanya de conscienciació sota el lema “L’Aigua és un bé escàs, pensa-hi!” a la qual s’hi han adherit alguns municipis i s’ha donat tot el suport tècnic i administratiu possible.

Amb el lema: l’Aigua és un bé escàs. Pensa-hi! s’han ideat consells de bones pràctiques per a estalviar aigua a diferents espais de la llar.

estalviaaiguaEl principal consum d’aigua de la llar és al bany i a la cuina. Si teniu en compte els consells següents, podeu aconseguir un estalvi considerable d’aquest bé tan escàs.

  • Disminuïu el volum de les cisternes del WC afegint-hi una botella d’aigua o un altre objecte. Podeu estalviar 12 litres d’aigua per persona.
  • Posau un poal a la dutxa per recollir l’aigua fins que surti calenta. Podeu reutilitzar entre 2 i 5 litres d’aigua per usar-la després per fregar o regar les plantes.
  • Triau la dutxa en lloc d’omplir la banyera. Podeu estalviar uns 200 litres d’aigua.
  • Tancau l’aixeta mentre us ensabonau, afaitau o rentau les dents. Una aixeta oberta pot consumir més de 12 litres d’aigua per minut.
  • No faceu servir el WC com a paperera. Cada descàrrega implica entre 6 i 12 litres d’aigua.
  • A la cuina es consumeix una gran quantitat d’aigua. Utilitzau els electrodomèstics amb la càrrega màxima i en el programa econòmic. Una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d’aigua; el rentaplats, entre 18 i 30 litres.
  • Si escurau, utilitzau dues piques.
  • No descongeleu aliments posant-los baix el doll de l’aigua.
  • Rentau els aliments en un recipient i reutilitzau l’aigua.

Redacció Noticiari es saig 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: