Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaMedi ambientPinaRandaReciclatgeResidus

Comença la campanya d’Inspecció Tècnica de Residus (ITR) del 2017

campanyaitrresidus2017
Les educadores ambientals amb el regidor de medi ambient, Biel Vidal. Foto: Ajuntament d’Algaida

L’Ajuntament d’Algaida ha posat en marxa un any més la campanya de la Inspecció Tècnica de Residus (ITR), un programa al qual estan adscrits els domicilis del municipi de forma voluntària. Per això obtenen descomptes en la taxa anual de recollida del 35 per cent en sòl rústic i del 50 per cent en sòl urbà.

Així, els ciutadans d’Algaida, Pina i Randa que separen correctament els residus a casa seva, del total de 214’50 euros que es paga de la taxa, n’abonen 139’43 euros en sòl urbà i 107’25 a sòl rústic.

Aquests dies, les dues tècniques ambientals de l’empresa GRAM, gestió ambiental contratada per l’Ajuntament,  fan les pertinents visites als domicilis adscrits al programa de l’ITR que es fa e forma ininterrompuda des de l’any 2011.

Des de l’àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Algaida apunten en una carta que es reparteix amb les mateixes inspeccions, que gràcies a la col·laboració veïnal i la implicació amb aquest programa de reciclatge s’ha aconseguit que durant el 2016 el municipi recicli el 56.64 per cent dels residus de paper, envasos, vidre i matèria orgànica. La part restant, el 43.6 per cent es correspon al rebuig, aquells residus que no es recuperen i s’incineren.

Els voluntaris adscrits a aquest programa tenen descomptes del 35 i el 50 per cent en la taxa de recollida.

Tot i aquestes bones xifres que fa que els domicilis abonats paguin la taxa més baixa de la comarca del Pla de Mallorca, des de l’Ajuntament d’Algaida es volen recordar algunes pràctiques i recomanacions per tal que el percentatge de matèria reciclada augmenti de cara a l’any vinent tan a sòl rústic com urbà.

A les zones rústiques 

Els residus s’han de deixar a l’àrea d’aportació tancada i vigilada o bé al Parc Verd. Les àrees d’aportació s’ha d’obrir i tancar la porta amb la targeta o la clau que posa a disposició l’Ajuntament i deixar els residus separats correctament dins el seu contenidor. Al contenidor del rebuig no s’hi poden deixar residus reciclables.

Els contenidors s’han de tapar per tal d’evitar que els residus volin i s’escampin pel camp. No es poden deixar residus a terra, fora dels contenidors, ni fora del recinte del Parc Verd i/o àrees d’aportació.

La ferralla, els electrodomèstics, les piles i les bateries, els olis minerals i vegetals, els envasos contaminats, els fluorescents, els voluminosos i la roba s’han de dur al Parc Verd situat al carrer Palma. L’horari és de dilluns a diumenge de 9 a 13 h i de les 16 a les 20 h.

Cal recordar que les càmeres situades a la part superior de les àrees d’aportació de residus de foravila estav activades i funcionen a ple rendiment. De fet l’Ajuntament en els darrers temps ha interposats diferents sancions per infracció de l’ordenança de residus a diferents àrees d’aportació de fora vila i de Pina.

Els domicilis urbans 

A sòl urbà, es demana que els residus es treguin el dia que toca i davant la façana pròpia.
Ferralla, electrodomèstics, piles i bateries, olis minerals i vegetals, envasos contaminats, fluorescents i bombetes, voluminosos i roba, s’han de dur al Parc verd, obert cada dia de 9 a 13 i de 16 a 20.

El vidre s’ha de treure els dimarts abans de les 8 i la resta de fraccions entre les 20 i les 22 h. El consistori recorda que es pot telefonar al 971 12 53 35 per a sol·licitar la recollida de voluminosos i trastos vells, o s’ha de fer ús del parc verd en l’horari establert.

Els dimarts només es pot treure rebuig. Dins la bossa de rebuig no hi pot haver paper, ni vidre, ni envasos, ni orgànica. El rebuig són tots aquells residus que no es poden reciclar.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: