Dilluns, desembre 4, 2023
AlgaidaPinaRandaSolidaritat

Acte solidari en suport de les persones refugiades a Randa

El passat dissabte, en un acte que també feia part del programa de festes de Randa del 2017, va tenir lloc l’acte Prou excuses. Volem acollir les persones refugiades, ja!

Amb aquest acte, el col·lectiu Algaida, Pina i Randa, pobles d’acollida se va sumar a la campanya de PROEM-AID, juntament a SMH Search & Recue i Human rescue Asturias, per tal d’aconseguir un vaixell per treballar en el rescat de persones i fer costat a totes les organitzacions i entitats que conformen la Plataforma Les Balears Acollim.

Durant l’acte hi hagué diferents actuacions musicals com la d’Alex Artigues, Alex de Steel Cloud, Pilmaiquen Mlikota, Neus Sembrant Veus i la dansa de Jovino De Souza i els seus companys.

La vetlada a Randa, va voler despertar la solidaritat i mostrar el suport a PROEMAID, i per això es va llegir una manifest que reproduïm:

Efecte papallona

És aquell que diu que el moviment d’una papallona a Brasil, pot provocar un tornado a Texas. Una petita variació en un sistema en equilibri, pot fer que tingui grans variacions a llarg termini. Els petits canvis són poderosos.
Avui estem de dol pel succeït a Barcelona, amb qui ens solidaritzem i recolzem en aquests moments. No hem d’oblidar que l’acció s’emmarca en un conflicte global, pel qual hem estat convocats avui a Randa, un conflicte que colpeja de forma diària a pobles i ciutats d’arreu: Iraq, Síria, Líbia, Iran, Afganistan, Turquia, Xat, Mali, Burkina Faso, i la nostra estimada Europa, amb Estats com els d’Espanya, Anglaterra, França, Alemanya, Suècia, Rússia, i ara, Barcelona. Ciutat solidària i acollidora, que sempre ha lluitat contra les injustícies.
Enguany ja hem arribat a prop de 4.000 morts en atemptats terroristes, als que cal sumar els de primera línia de combat, comesos al Pròxim Orient. Tots actes de guerra. Perquè no ho oblidem estem en guerra.
Hem de tenir memòria i recordar que venim de lluny, com a mínim dels anys 90. De conflictes no resolts, que responen a determinats interessos i d’això hem de ser conscients. Si no ho som, no podrem afrontar les adversitats, ni plorar els morts amb justícia.

L’acte d’avui té la intenció de solidaritzar-nos amb la gent que està creuant el Mare Nostrum, en unes condicions no humanes, o molt humanes, veient com és la nostra espècie. Condicions que volem canviar i dignificar. Volem acollir a les persones refugiades que fugen de casa seva, si és que hi ha cases d’algú.

Volem que les nostres societats comencin a treballar de valent en la solució dels conflictes, en l’acollida de les víctimes de la guerra i volem començar a fer-ho ja. No ens val la pràctica del “qui dies passa anys empeny” o la d’amagar el cap sota l’ala. La inacció mata.
Des d’Algaida Pina i Randa. Pobles d’acollida, ens solidaritzem amb els nous navegants, nàufrags de la Mediterrània, i ho fem mediterràniament: amb alegria, amb música, amb solidaritat.
Volem ajudar col·lectius que estan al peu del canó, com PROEM-AID, una associació, que al costat d’altres col·lectius està a primera línia de Pau, ajudant a qui ho necessita.
No tots som prou valents, ni tenim prou fermesa o condicions per desplaçar-nos a la Mar, i ajudar. Però amb petites accions podem contribuir a canviar les coses. Accions en el quotidià, en el comú, en el dia a dia, des de casa, des del carrer, des de les xarxes, analògiques o digitals. PROEM-AID ens demana ajuda. Ajuda per comprar menjar, barques, armilles… Amb aquests pots salvavides podem contribuir en la compra de material, tot estant a la rereguarda i contribuir en la construcció de la Pau.
Comencem a fer petits canvis, convertim-nos en papallones.
Quan haurà arribat l’hora
Que l’home esdevindrà un ajut de l’home,
Recordeu-nos: Amb indulgència.
B. Brecht
Algaida, Pina i Randa. Pobles d’acollida

Algunes fotografies de l’acte del passat dissabte a Randa, cedides per Pere Fullana i Albert Fores.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: