Dilluns, desembre 4, 2023
Algaida

Vaga indefinida de la recollida dels fems a partir del dia 22 d’agost, si no s’arriba a un acord abans.

Uns 3.000 treballadors del sector de la neteja viària i la recollida de residus de Balears han decidit per votació convocar vaga indefinida amb la qual reivindicar un conveni autonòmic a partir del 22 d’agost, en una trobada organitzada per la Federació de Construcció i Serveis de CCOO ( FCS-CCOO), on han assistit unes 170 persones entre les quals hi havia delegats i treballadors de totes les empreses de neteja.

Imatge d’arxiu

Així ho han confirmat fonts del sindicat i han afegit que el principal motiu de la vaga és reivindicar un conveni autonòmic del sector ja que “la patronal no ha respost al requeriment” i, a més, volen demanar que “s’elimini la precarietat i sigui un sector digne “.

La vaga indefinida començarà el proper 22 d’agost i afectarà a tots els municipis de Mallorca excepte Palma, Calvià i Puigpunyent. No obstant això, d’aquí a dos o tres dies les paperetes informatives es repartiran i es donarà començament a la mediació. El TAMIB (Tribunal d’arbitratge i mediació de les Illes Balears) serà l’encarregat d’intervenir i buscar una solució abans del 22 d’agost.

Segons ha informat Miguel Pardo, secretari general de la Federació de Construcció i Serveis, la vaga afectarà a més de 3.000 treballadors de neteja i recollida de residus que demanen un sou digne, ja que alguns no arriben als 900 euros gràcies als suplements mensuals, i millores de per la prevenció de riscos i sanitat. Pardo ha assegurat que des del passat mes de maig per xerrar amb la patronal ASELIP , “però ells no han volgut”. Melchor Mascaró és l’única empresa que vol seure a negociar però insistirem en la vaga fins que el ratifiqui per escrit», segons recull el diari Ultima Hora.

“Hem de lluitar per un conveni autonòmic que iguali les condicions de tots els treballadors del sector i posar línies vermelles per millorar la situació” i ha afegit que “és el mateix sistema que utilitzen a altres comunitats i funciona”. A més, ha remarcat que “hi ha camions que es cauen a trossos i ningú fa res per solucionar-ho”.

Pardo es va mostrar molt content per «veure a tots els treballadors tan units- El conveni autonòmic seria una boníssima notícia». L’assemblea tan sols era per posar sobre la taula els principals problemes i votar sobre la convocatòria de la vaga. Els treballs d’entesa entre patronal, empreses, ajuntament i sindicats comencen ara. Cal recordar que a Mallorca hi ha solament tres convenis d’empresa, altres tres a Menorca i tres a Eivissa, i la majoria de treballadors es regeixen per acords dels delegats sindicals o per l’Estatut dels Treballadors.

La vaga pot suposar un gran problema per als ciutadans i el sector hoteler que, en plena època turística veurà com els seus municipis del litoral s’omplen de residus. Però també en els municipis del Pla de Mallorca com a Algaida que compta amb les àrees d’aportació de fora vila que s’omplen de manera molt ràpida.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: