Divendres, setembre 29, 2023
AlgaidaCoronavirusPinaRanda

El Govern elimina les reunions de fins a 6 persones i només les permet per a convivents. S’endarrereixen a dimecres algunes de les mesures anunciades

La portaveu del Govern balear, Pilar Costa, ha anunciat aquest dilluns la prohibició a Mallorca i Eivissa de totes les reunions socials, es facin on es facin, amb persones de fora del nucli de convivència. Ho ha fet en la roda de premsa posterior al Consell de Govern, en què també ha comunicat que les noves restriccions per a Mallorca, com el tancament de bars, restaurants i grans superfícies comercials, no s’aplicaran fins dimecres per “donar temps” perquè els establiments s’organitzin, segons ha dit Costa. 

Pilar Costa i Martí March durant la roda de premsa després del Consell de Govern. Foto: GOIB

Costa ha argumentat que «la pandèmia de la COVID està ben lluny de ser erradicada a les Illes, encara que tenim l’esperança de la vacuna». Totes les Illes es troben lluny d’estar fora d’una situació de risc. La incidència acumulada de les Balears a 14 dies és de 513,59 casos, a Mallorca és de 617,50; a Eivissa, de 590,94; a Menorca, de 280; i Formentera, de 222,94. La portaveu de la Generalitat ha precisat que «Mallorca segueixen en una evolució molt lenta cap a la millora partint d’una situació de risc extrem».

Cal recordar que es prohibeixen les celebracions populars, tant públiques com privades, i totes les activitats derivades d’aquestes. Es tanca la restauració, excepte la de menjar per emportar-se a domicili; queden exceptuats els restaurants que estiguin en hotels o apartaments turístics, per a ús exclusiu dels seus clients, així com els que estiguin integrats en centres sanitaris, o els menjadors escolars.

Tots els establiments han de tancar a les 20:00 hores, excepte les gasolineres i els destinats a alimentació o productes essencials i perruqueries, entre d’altres. Tots han de reduir el 50% de la seva capacitat; els que tinguin més de 700 metres han de reduir-la al 30% i romandre tancats els diumenges i festius.

Cal recordar que es prohibeix l’obertura de grans superfícies i establiments de més de 700 metres quadrats no destinats a aliments de primera necessitat.

Es mantenen els espectacles en teatres, carpes i cinemes amb un aforament màxim de l’30%; es prohibeix menjar en aquests espais.

Tampoc podran obrir els spas i els gimnasos . En el cas dels esdeveniments esportius es prohibeix l’assistència de públic per als de qualsevol categoria.

Els autobusos interurbans tenen limitada la capacitat i no es pot anar de peu, al metro només es poden ocupar les places assenyalades per anar de peu. S’aconsella que les persones de risc no utilitzin el transport públic .

Es recomana estar a casa a partir de les 20:00 hores i visitar els establiments comercials en solitari.

Per la seva banda, el conseller d’Educació, Martí March, ha avaluat el primer trimestre del curs escolar i ha destacat la bona feina que s’ha fet en els col·legis, tant des del punt de vista pedagògic com de control de la pandèmia.

Costa ha explicat que dins la limitació de les reunions hi haurà algunes excepcions. Concretament les persones que visquin totes soles poden formar part d’una única unitat de convivència ampliada. Els menors es podran reunir amb els seus pares en cas que visquin en domicilis diferents i les parelles que no convisquin a la mateixa casa també es podran reunir. A més, Costa ha remarcat que els que hagin d’anar a cuidar altres persones, ho podran fer. 

Pel que fa a les sancions en cas d’incomplir la nova limitació, la portaveu ha indicat que són les previstes en el règim sancionador aprovat el juliol de 2020. En tot cas, ha aclarit que la policia no pot entrar als domicilis per comprovar-ho i ha fet una crida a la responsabilitat individual per complir la restricció. “Són normes contundents, però necessitam fer aquest esforç”, ha subratllat.

Respecte si es preveuen anunciar noves restriccions en els pròxims dies, Costa ha afirmat que el Govern prendrà les mesures necessàries per frenar l’expansió del virus a les Balears en funció de com evolucioni la pandèmia. 

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: