Divendres, desembre 1, 2023
Algaida

El Govern flexibilitza el toc de queda i les mesures en restauració, comerç i activitats esportives i de lleure des del dissabte 24 d’abril

El portaveu i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha anunciat avui els principals canvis que implicarà la revisió de les mesures per contenir la COVID-19 a l’illa de Mallorca, que es manté en el nivell 2 d’alerta sanitària. Tal com ha indicat, el Consell de Govern extraordinari que tindrà lloc demà divendres, 23 d’abril, revisarà els nivells d’alerta sanitària corresponents a cadascuna de les illes. A més d’endarrerir el toc de queda de les 22.00 hores a les 23.00 hores a tot l’arxipèlag, a Mallorca es flexibilitzen mesures que afecten sobretot les capacitats màximes i els horaris d’activitats com la restauració i el comerç. Tots els canvis s’han compartit avui en una trobada amb els consells insulars, la FELIB i l’Ajuntament de Palma i una reunió de la Mesa de Diàleg Social.

Els principals canvis són que els bars i restaurants, els quals continuaran amb els interiors tancats, de dilluns a dijous podran obrir també de 20.00 a 22.30 h. A més, s’elimina el màxim de nuclis de convivència per taula, les quals podran continuar sent ocupades per quatre persones. Totes les mesures seran vigents a partir d’aquest dissabte i durant dues setmanes, fins al dia 9 de maig.

Negueruela ha explicat que les mesures acordades avui responen al rigor sanitari, “a partir de les propostes que ens fan els experts per contenir el virus, salvar el màxim de vides i protegir la salut dels nostres ciutadans i la tasca del nostre sistema sanitari i dels seus professionals” i  preses des de la coordinació institucional i el diàleg amb els agents socials i els sectors implicats. El conseller ha ressaltat que “és així com estam avançant cap a una normalització gradual, amb una desescalada prudent, que aquesta vegada esperam que sigui definitiva”.

En aquest sentit, ha indicat que a les Illes Balears s’estan consolidant unes dades d’incidència “relativament baixes”, amb una pressió assistencial als nostres hospitals que també es manté baixa, al mateix temps que el procés de vacunació va avançant. Per tot això, ha expressat un agraïment a tota la ciutadania “per la immensa responsabilitat mostrada i pel seu sacrifici” i ha reiterat un missatge de prudència, tot destacant que “les societats que tenguin incidències tan baixes com la d’aquestes illes i una situació sanitària controlada com la nostra seran les primeres a recuperar la normalitat i la mobilitat, amb tot el que això suposa per a la salut de les persones, per a les seves llibertats i per a la recuperació econòmica”.

Aquesta flexibilització es du a terme en el marc d’una desescalada lenta i d’acord amb els criteris tècnics i les dades del Servei d’Epidemiologia de la Direcció General de Salut Pública i Participació. Segons el seu darrer informe, que analitza les dades fins al 19 d’abril, Mallorca ha notificat 615 casos en els darrers 14 dies, equivalents al 83,5 % dels casos de totes les illes, amb una incidència acumulada a 14 dies de 67 casos per cada 100.000 habitants i una incidència acumulada a 7 dies de 32 casos per cada 100.000 habitants, dues dades que indiquen un risc mitjà. La incidència acumulada en persones més grans de 64 anys es troba en 49,8 casos, que corresponen a un nivell de risc baix.

El nombre reproductiu instantani, que mostra la velocitat de propagació, és de 0,93, i l’índex de creixement potencial de l’epidèmia (EPG) és de 62,9. El percentatge de positivitat en proves diagnòstiques d’infecció activa (PDIA) a 7 dies, és del 2,22 %, que correspon a un escenari de nova normalitat.

Pel que fa al conjunt de les Illes Balears, durant la darrera setmana el nombre de casos diaris confirmats ha oscil·lat entre 45 i 80, excepte durant el cap de setmana, quan la xifra ha davallat fins a 30. En els darrers 14 dies s’han detectat 736 casos, amb una incidència acumulada que ha experimentat un lleuger ascens respecte de fa dues setmanes. La incidència acumulada en persones més grans de 64 anys es troba en 43 casos a 14 dies per cada 100.000 habitants, i des del passat 25 de febrer no s’ha donat cap cas positiu entre usuaris de les residències.

Cal destacar també que bona part dels nous positius a les Illes Balears es deuen a brots detectats. En concret, durant les primeres setmanes d’abril, s’han detectat 42 brots (32 a Mallorca, 4 a Eivissa, 4 a Menorca i 2 a Formentera). La majoria són brots que provenen d’àmbits socials i familiars, tot i que també se n’han detectat en l’àmbit laboral i en l’àmbit esportiu.

Reunions familiars i socials: A totes les illes, el màxim permès de participants en reunions familiars i socials es manté en sis persones, tant en interiors com en exteriors. Ara bé, mentre que en interiors hauran de continuar sent de com a màxim dos nuclis de convivència, en exteriors aquesta limitació desapareix i no hi haurà un màxim de nuclis de convivència. Així i tot, es recomana que en espais exteriors es limiti el nombre d’unitats de convivència participants, així com espaiar i reduir les reunions socials amb diferents unitats de convivència.

Comerç: A Mallorca, l’horari màxim de tancament del comerç no essencial s’amplia una hora més, fins a les 21.00 h, i la capacitat màxima es manté en el 75 %. Les grans superfícies i els centres comercials podran tornar a obrir en diumenges i altres festius de lliure obertura, amb una capacitat màxima del 50 %. A més, és obligatori disposar de mesuradors de CO₂ visibles en centres comercials i grans superfícies.

Restauració: La restauració de Mallorca continuarà amb els espais interiors tancats, però s’introdueixen modificacions a l’exterior, on es podrà ocupar tota la capacitat màxima (fins ara estava establert un màxim del 50 %). A més, les taules podran estar ocupades per 4 persones sense limitació de nuclis de convivència, tot i que es recomana limitar el nombre de nuclis.

L’horari d’obertura s’amplia de dilluns a dijous, quan podran obrir també de les 20.00 a les 22.30 h. En canvi, els divendres, dissabtes i diumenges l’horari de tancament es manté a les 17.00 h.

Esdeveniments esportius: Queda prohibit el consum d’aliments i begudes per part del públic, excepte a la zona de bar que hi pugui haver a les instal·lacions, activitat que s’ha de dur a terme d’acord amb la normativa aplicable a les activitats de restauració

A les competicions d’àmbit estatal es podrà augmentar el nombre límit de persones assistents, mantenint els percentatges establerts, exclusivament en les fases finals de la competició o play-off, prèvia autorització per part de la Direcció General de Salut Pública.

Esport federat i activitats esportives: Es permeten les competicions esportives federades d’equip i contacte a partir dels 6 anys a totes les illes. S’incrementa de 10 a 15 el nombre màxim de persones en els grups d’activitats dirigides de baixa intensitat, amb un 30% d’aforament màxim.

Clubs de gent gran: S’amplien a 10 persones màximes les activitats a l’interior i a 15 a l’exterior, que fins ara estaven limitades a 6 persones. Això no obstant, es manté el màxim de cabuda al 50 %.

Locals de joc i apostes: A Mallorca, poden tornar a obrir els locals de joc i apostes, amb una cabuda màxima del 30 %, però sense activitat de restauració a l’interior. Els locals podran tancar com a màxim a les 17.00 h i estan obligats a assegurar una ventilació correcta, amb mesuradors de CO₂ instal·lats en llocs visibles.

Platges: Pel que fa a les platges, com que són un espai exterior, es manté el nombre màxim de 6 persones per grup, però s’elimina el màxim de nuclis de convivència.

Atraccions de fira: Les atraccions es poden habilitar en grups de màxim tres i hi ha d’haver una distància mínima de 25 metres entre grups d’atraccions. En cas que les atraccions siguin d’ús exclusivament individual (un usuari per viatge), no es comptabilitzen en el còmput total d’atraccions. Tampoc no queden sotmeses a aquestes limitacions de distàncies i agrupacions aquelles atraccions i parades que facin servir com a establiment d’atenció al públic un vehicle remolc (xurreries, casetes de tir i anàlegs, tómboles).

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: