Dimarts, novembre 28, 2023
AlgaidaPinaPla de MallorcaRandaServeis Socials

La Conselleria d’Afers Socials promou la implantació del transport adaptat municipal als centres de dia amb dues línies de subvenció dirigides als ajuntaments

La consellera d’Afers Socials i Esports, Fina Santiago, ha anunciat una nova convocatòria d’ajudes a ajuntaments i mancomunitats perquè puguin adquirir vehicles de transport adaptat i traslladar persones majors en situació de dependència al seu centre de dia. Se’n podran beneficiar aquelles corporacions que siguin titulars de serveis d’estades diürnes integrats a la Xarxa Pública d’Atenció a la Dependència. En total, es destina un milió d’euros per al període 2022 i 2023.

La presentació de la nova convocatòria s’ha fet al centre de dia d’Algaida amb la presència de la consellera, del director general d’Atenció a la Dependència, Gori Molina, i de la presidenta de la Mancomunitat Pla de Mallorca, Joana Maria Pascual. Es tracta d’un centre gestionat per la mancomunitat que ofereix servei de transport a les persones usuàries i que, a més, estén la seva atenció als dissabtes i dies festius, i els dies laborals ho fa més enllà de les 17 hores per facilitar la conciliació de les famílies amb persones en situació de dependència al seu càrrec. Per tant, és un model de centre d’estades diürnes. És un dels que podrà beneficiar-se de les noves línies de finançament posades en marxa per la Conselleria.

«Conscients de la necessitat del servei de transport del domicili al centre de dia», afirma la consellera Fina Santiago, «des del Govern posam dues vies per facilitar-lo. Per una banda, a partir de l’1 de gener de 2023 tots els municipis que ofereixin aquest servei o que el vulguin oferir rebran una ajuda extraordinària de 1.000 euros cada mes a través dels convenis que ja tenim signats amb cada un dels ajuntaments de les concertacions de places de centres de dia. Per altra banda, també s’ha publicat la convocatòria d’un milió d’euros perquè els ajuntaments puguin adquirir una furgoneta elèctrica de 9 places per facilitar i oferir el servei de transport».

La presidenta de la mancomunitat, Joana Maria Pascual, ha explicat: «Per les característiques de la comarca, no eren viables centres de dia a cada municipi. Per tant, tenim dos centres de dia: un a Petra i un altre aquí a Algaida.  L’única opció perquè això funcionàs era amb transport adaptat. Hi ha molts usuaris que, si no fos perquè tenim un transport adaptat, no podrien venir i aprofitar la plaça del centre de dia. Des del començament que vam posar en marxa els centres de dia sempre hem tengut el transport, i valoram la iniciativa d’ajudar-nos amb el cost, que fins ara havia estat finançat pels ajuntaments. L’adquisició de vehicles elèctrics també ens pareix una molt bona opció per poder donar el servei d’una forma més sostenible».

Podran participar en aquesta línia de subvencions per a nous vehicles les corporacions locals -ajuntaments i mancomunitats- que mantinguin convenis de col·laboració amb la Conselleria d’Afers Socials i Esports per a la cobertura de places de servei d’estades diürnes per a persones majors en situació de dependència. Són, en total, 32 corporacions.

Vehicles no contaminants i adaptats

Els vehicles que s’adquireixin en el marc d’aquesta convocatòria han de tenir un màxim de 9 places i estar adaptats per a l’ús de persones amb dificultats físiques per al desplaçament. Així, hauran de comptar, com a mínim, amb espai per a cadires de rodes i ancoratges per subjectar-les, portes corredores i rampes d’accés. A més, han de ser vehicles elèctrics o híbrids. En el cas que siguin elèctrics purs, l’ajuda és de 60.000 euros. En la resta de casos, serà de 50.000.

Són subvencionables les adquisicions de vehicles que s’hagin efectuat des de l’1 de gener de 2022 fins al 31 de maig de 2023. Cal destacar que les entitats locals beneficiades rebran una bestreta del 75 % de l’import de la subvenció, la qual cosa els facilitarà el procediment de compra.

12.000 euros anuals per centre de dia

Amb la finalitat de seguir incentivant que els ajuntaments ofereixin transport per a les persones grans en situació de dependència que siguin usuàries del centre de dia, la Conselleria d’Afers Socials posarà en marxa una nova línia d’actuació el 2023. Consistirà en una ajuda de 12.000 euros anuals per cada centre de dia dels ajuntaments que tenguin conveni de places de dependència amb la Conselleria i que alhora ofereixin el servei de transport.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: