Dimarts, novembre 28, 2023
AlgaidaAny LlullCulturaFestesPinaRandaTradicions

El poble està ben endiumenjat per veure dansar els cossiers i el dimoni

cossiers
Foto: Elisabeth Ripoll Gil

Les festes grosses de Sant Jaume ja tornen a ser aquí. A partir de les 19:30 hores els algaidins tornarem a emocionar-nos sentit els flabiols i tambors anunciant l’arribada dels cossiers a sa plaça, procedents de la seu de la delegació de l’Obra Cultural Balear d’Algaida, al carrer del Laberint núm. 13.

Enguany els cossiers de la revetla de Sant Jaume seran: Laura Ferragut (dama), Jaume Llaneres (cossier que enguany es retira), Celestí Oliver, Guillem Mascaró, Pere Ferragut, Joan Antoni Juan, i Mateu Joan que farà de dimoni.

El dia de Sant Jaume la dama serà na Joana Maria Llompart, i els cossiers seran Celestí Oliver, Pep Pou, Toni Barceló, Xesc Barceló, Miquel Ballester i Jordi Juan. El dia de festa el dimoni serà Joan Antoni Oliver .

cossiers2
Foto: Elisabeth Ripoll Gil

No cal dir que els cossiers no podrien dansar sense els flabiolers i xeremiers: Mateu Mulet, Alexandre Mulet i Mireia Oliver .

Les danses dels Cossiers d’Algaida que s’interpreten són les Bombes (que serveix per acompanyar les autoritats i també hi participa la xeremia), Mestre Joan, Els reis, Flor de Murta, Dansa Nova, Obriu-nos, Mergançó, Titoieta (que sempre és la darrera i es mata al dimoni) i l’Oferta (l’única que s’executa dins l’església davant la relíquia del sant o de la veracreu).

Els Cossiers d’Algaida, amb motiu de la celebració de l’Any Llull a Randa, Pina i Algaida, estrenaran una nova cinta commemorativa dissenyada per Jaume Oliver “Torres”.

Finalment us recordam que Algaida Jove ha tornat a posat en marxa una iniciativa en què se’ns demana que duguem la camiseta del dimoni elaborada per l’ocasió sobre un disseny de Maria Magdalena Trobat Coll. També ens tornen a demanar que decorem finestres i balcons amb els colors dels cossiers (verd, groc i vermell) i amb alfabaguera. Ja hi ha cases que fa temps que estan ben endiumenjades.

Redacció Noticiari es Saig

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: