Dimecres, desembre 6, 2023
FestesPinaTradicions

Ha tancat l’emblemàtic Bar Sastre a Pina

Ahir dimecres va tancar l’emblemàtic Bar Sastre de Pina després de 68 anys obert. El motiu no és altre que la jubilació dels dos propietaris, el matrimoni format per na Maria Sastre i en Pere Josep Bibiloni, en Pedro.

El local va obrir les seves portes el 1948. Ho feren els pares de na Maria, en  Bernat Sastre i na Catalina Ferragut. Durant aquests 68 anys, 42 dels quals ho duen el matrimoni de na Maria i Pedro, hi ha hagut moltes anècdotes i molts esdeveniments que han passat pel seu tasser o les taules i cadires del seu bar. En una conversa amb en Pedro ens ha contat que fou una antiga sala de tocadiscs entre els anys seixanta i vuitanta, s’hi han celebrat menjars de casament (xocolata amb ensaïmada i posteriorment arròs brut i porcella),era la seu del club de futbol Pina CF, de sopars de quintos i de companyonia, que varen posar en marxa la iniciativa de l’esdeveniment matinal Bon dia Pina! perquè la gent anàs a menjar ensaïmades (avui la festa ho paga l’Ajuntament), aconseguir llet o aigua, gel, etc.

També venia en Bud Spencer amb el seu fill però ja no era el que tothom recorda de les pel·lícules. En Pedro també ens han contat que el seu sogre va comprar el 1960 una televisió per poder veure les noves de na Fabiola i en Balduino. De llavors ençà va fer de cine, però només el que feien per la televisió. També feien  glossats i torneigs de trucs fins enguany. Una de les anècdotes que recorda era que gràcies al paner amb el picarol que tenen i que sonaven quan deixaven propina, d’una rotlada de ciclistes alemanys aconseguiren gràcies a què els feia gràcia, 25.000 pessetes només en propina.

En el record menys agradable però a destacar quan a punt de néixer una de les seves filles el 1978, un grup de clients va treure uns daus amb la mala sort que la Guàrdia Civil els va enxampar. Malgrat només jugaren unes 100 pessetes, els va imposar una multa i es va ordenar el tancament durant un mes, l’únic mes de vacances que he tengut tot aquest temps” segons ha afirmat en Pedro

dsc_3137No només això. Durant 9 o 10 anys al bar de Can Sastre, varen ser famoses les rotlades amb l’oncle Tomeu de Son Moll, pagès de Pina. Gràcies a les notes preses per Pere Josep Bibiloni i la seva filla es varen poder recuperar i que donarien lloc al llibre Dites, cançons i coverbos del tio Tomeu a la rotlada de Can Sastre (Pina). Era costum i aquest va continuar també després de la mort del tio Tomeu, un pagès de Pina habitual de Can sastre l‘agost de 2010,  que al voltant de les dotze venien a fer tertúlia al voltant d’un bon tassó de vi i brindaven perquè  “salut perque ses nostres dones no quedin viudes”. En aquestes rotlades es parlava de de l’hort, dels porcs petits que no valen res, de la pagesia, es cantaven cançons, contaven coverbos i anècdotes, s’inventava gloses… Sempre acabem referint-se a les dones.  Algunes d’aquestes rotlades foren enregistrades a partir del 2011 per l’equip de Uep com anam! d’Ib3 Televisió. També el 2002 es va rodar a Pina i el bar fou utilitzat com a escenari el docudrama Geheime Inquisition.

Amb el seu tancament, Pina perd més que un bar, ja que l’establiment era un conegut punt de trobada, qualificat com un “centre social” del nucli, el lloc de confiança on deixar-hi les claus i els encàrrecs, segons els piners. Alguns dels assistents a la festa, es mostraven contents per la nova vida dels propietaris però reconeixien que amb aquest tancament es perdia quelcom més que un bar del poble. Aquest tancament se suma a la falta de banc i de forn propi (ja que el pa el duen de Sineu i Algaida). Tanmateix quedarà obert, de moment Can garrover.

Amb aquest motiu, els propietaris del Bar sastre s’acomiadaren amb una festa amb torrada i beures per a tothom. Durant la festa els fills i nets del matrimoni els feren entrega de dos rams de flors, un dels quals en tenir 68, un per cada any que ha tengut obert. En Xisco el seu fill els va dedicar unes motives paraules. En reproduïm un fragment a continuació

dsc_3132Al 68 obrí 
aquest bar es meu padrí 
per sa padrina entretenir 
i ell poder partir
(…)
Bauxes, sopars i Festes
de tot s’hi ha celebrat
Tot es poble ha participat
a qualquna d’aquestes
(…)
Avui en tancar ses portes
es poble quedarà tranquil
esperam que aviat com a aquestes
n’obrim a Pina a mil
(…)
Na Maria i en Pedro avui no xerraran
dsc_3136i no perquè no tenguin xerrera
Sinó perquè s’emocionaran
recordant temps d’enrera.  
(…)
Aquest vespre hi ha festa
la realitat vendrà demà
en veure que aquesta
ja mai més tornarà.

La festa fou amenitzada pel de música Volvox i sa colla de xeremiers de s’Arenal i  com a traca final s’amollaren 12 coets i na Maria Sastre rodà sa clau.

Redacció Noticiari es Saig 

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

%d