Divendres, desembre 1, 2023
AlgaidaEconomiaInfraestructuresPinaPressupostsRanda

L’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca demana que es derogui la Llei Montoro

photo_2017-03-16_15-02-20
Una imatge de l’assemblea d’avui. Foto: Consell de Mallorca

L’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca ha aprovat avui per unanimitat una declaració a la qual demana la derogació de la Llei de l’Estat 27/2013, del 27 de desembre, de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local, coneguda com la Llei Montoro, i de la Llei orgànica 2/2012, del 27 d’abril, d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha recordat que “a dia d’avui els ajuntaments de Mallorca tenen 400 milions d’euros a les seves arques que no poden utilitzar per les limitacions de la Llei Montoro”. En aquest sentit, el president Ensenyat ha manifestat que aquests 400 milions “servirien per donar aire a l’economia de l’illa”. Cal recordar que Algaida compta amb un romanent de tresoreria que apuja a 594.599 euros, segons xifres de l’any 2015 publicades el passat diumenge per l’Ara Balears.

El president insular ha recordat que “hi ha molts d’ajuntaments de Mallorca que tenen un superàvit que no poden gastar i, conseqüentment, no poden millorar els serveis que donen a la ciutadania”. Miquel Ensenyat ha continuat dient que “la Llei Montoro és una llei que està pensada i plantejada en el pitjor moment de la crisi econòmica, però a dia d’avui les circumstàncies han canviat i, conseqüentment, la llei s’ha de modificar o derogar”.

Ensenyat ha finalitzat apuntant que “la declaració aprovada avui ha de servir per fer front comú entre les administracions locals per tal de reclamar la modificació o la derogació de la Llei Montoro”.

Per altra part, la declaració aprovada avui per l’Assemblea de Batles i Batlesses de Mallorca reclama també l’aprovació d’una Llei de Règim Local que reforci l’autonomia local, per tal d’augmentar les competències i l’autonomia local en matèria de prestació de serveis, garantir un finançament just per als ajuntaments i augmentar la transparència i els nivells de participació ciutadana directa i vinculant en la presa de decisions.

El text aprovat també reclama que s’impulsi una nova Llei de les Hisendes Locals que doti d’estabilitat, rigor i recursos les competències assumides per les entitats locals, de manera coordinada amb la de finançament autonòmic, definint amb claredat la participació de les hisendes locals en els Tributs de l’Estat i en els de les Comunitats Autònomes.

Què és la Llei Montoro?

La Llei de sostenibilitat i racionalització de l’administració local del 2013 -coneguda pel nom de llei Montoro- té com a objectiu que els municipis no tinguin un dèficit estructural. per això la llei exigeix destinar l’excedent pressupostari d’anys anteriors a dues coses molt concretes: o a pagar deute, o a realitzar les trucades inversions financerament sostenibles, que són aquelles que no comporten una despesa afegida per al seu manteniment. Amb aquestes imposicions, molts batles i batlesses, inclosos regidors del Partit Popular, denuncien que no poden invertir en el que realment necessiten els seus municipis malgrat tenir bona salut financera.

Subvencions per a municipis i estratègia per a una Mallorca en igualtat

Durant l’assemblea celebrada avui el conseller de Desenvolupament Local, Joan Font, ha informat als batles i batlesses de Mallorca de la convocatòria de subvencions del Pla Especial d’Ajudes 2017-18, la qual serà de 10 milions d’euros, i que es sumarà a la convocatòria d’1,5 milions per a despesa corrent dels ajuntaments.

Per altra banda, el conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, ha presentat als representants dels municipis assistents a l’assemblea el Pla d’Estratègia Local per a la Igualtat entre dones i homes, un projecte que crearà una estructura sòlida entre tots els municipis de Mallorca per avançar en la igualtat real en tots els àmbits de la vida política, social, econòmica i cultural del nostre territori.

Redacció essaig.cat

Es Saig

Revista es Saig. Editada a Algaida d'ençà de 1980

A %d bloguers els agrada això: