
Informació d'interès sobre el Coronavirus – COVID 19
Què és el Covid-19 o Coronavirus?
És un virus de la família dels coronavirus i, com altres virus del mateix tipus (el SARS i el MERS), va passar dels animals a les persones. Es creu que aquest salt es va produir en un mercat d’animals vius de Wuhan. El nom del virus és SARS-Cov-2 i la malaltia s’ha batejat com a Covid-19.
Avui 11 de març de 2020, l’Organització Mundial de la Salut ha qualificat la malatia del Coronavirus o Covid-19 com una pandèmia, és a dir, que la malaltia és present a escala mundial.
Quins són els símptomes?
Els símptomes més comuns inclouen febre, tos i sensació de falta d’aire. En els casos més greus la infecció pot causar pneumònia, gran dificultat per respirar i altres complicacions. Aquests casos se solen donar en persones majors o que pateixen alguna altra malaltia, com ara afeccions del cor o dels pulmons o bé problemes d’immunitat.
Com es transmet?
Com altres virus respiratoris, es transmet, principalment, per contacte directe amb les secrecions nasals o de saliva que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions, si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’una altra persona, poden infectar-la, motiu pel qual es recomana mantenir una distància mínima de dos metres amb les persones malaltes.
La transmissió per l’aire a distàncies de més de 2 metres sembla poc probable. També es transmet a través de les superfícies on aterren aquestes secrecions si després entren en contacte amb la boca o el nas. El Covid-19 té un període d’incubació de 2 a 14 dies.
Què he de fer si tenc símptomes?
Segons el protocol d’actuació de la Conselleria de Salut del GOIB, si teniu tos, febre o dificultat respiratòria, i a més, heu viatjat a una zona de risc en els darrers 14 dies o ha estat en contacte amb persones infectades per coronavirus, telefonau al 061. Allà donaran les indicacions que cal seguir i valoraran si cal quedar-se a casa amb aïllament domiciliari o no. Si els símptomes són lleus, es recomana trucar en lloc d’anar a l’hospital, ja que així no només es minimitza el risc de contagi, sinó que també s’evita la saturació de les urgències hospitalàries.
Us recomanam no acudir al vostre centre de salut ni demanar cita per mitjà del Portal del Pacient ni de l’app de Cita Prèvia fins que no hàgiu telefonat al 061.
Si l’estat general és bo, es pot fer vida normal, però s’aconsella vigilar l’estat de salut durant els 14 dies posteriors al viatge per veure si es desenvolupen símptomes, com febre, dificultat per respirar, tos o malestar general. En cas que fos així, cal quedar-se a casa i trucar al 061.

Com prevenir el contagi?
Les mesures bàsiques per protegir-se contra el nou coronavirus (2019-nCoV) i evitar el contagi són comunes a gairebé totes les malalties respiratòries són:
- Rentar-se les mans amb freqüència, amb un gel hidroalcohòlic o amb aigua i sabó. Un cop netes, eixugueu-vos bé amb tovalloletes de paper o amb un assecador d’aire calent.
- mantenir les mans allunyades de la cara i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca (és la via més probable d’entrada a l’organisme),
- allunyar-se de persones malaltes i evitar encomanar altres.
Si estau sans les mascaretes protectores no són necessàries. No en compreu i deixau-les per a les persones que tenen factors de risc o estan inmunodeprimides. I si heu optat per comprar-ne per si de cas, us recordam que les màscares, incloses clíniques planes i les de filtre N95, no es poden reutilitzar. Quan s’ha estat en contacte amb una persona infectada pel nou coronavirus o per una altra infecció respiratòria, s’ha de considerar que la part frontal de la mascareta utilitzada està contaminada.
Quin és el tractament?
Actualment no hi ha un tractament específic –com ara una vacuna o un medicament antiviral– per prevenir o tractar el nou coronavirus, tot i que laboratoris d’arreu del món treballen a contrarellotge per trobar un tractament eficaç, que podria trigar, com a mínim, 18 mesos a arribar.
El que sí que hi ha són tractaments per alleujar els símptomes lleus com els de la grip, i els casos més greus requereixen hospitalització i poden requerir, fins i tot, ventilació mecànica i suport vital a l’UCI.
Quines mesures s’han près a les Illes Balears en relació al Coronavirus?
Aquesta informació s’anirà actualitzant a mesures que les mesures se deixin d’aplicar o se n’afegeixin de noves.
- Els centres de Salut posen en marxa consultes específiques d’atenció respiratòria a partir de dilluns dia 16
- Mesures dràstiques per contenir el coronavirus (informació general i del municipi d’Algaida/
- El Bisbat de Mallorca ha suspès les processons de Setmana Santa, les catequesis i altres mesures respecte de les celebracions.
- El Govern central declararà l’estat d’alarma per frenar el coronavirus. Què suposa? T’ho explicam
- Recopilació de mesures aprovades per fer front a la crisi del coronavirus

- Tenc un dubte 1
- Tenc un dubte 2
- Tenc un dubte 3
- Tenc un dubte 4
- Tenc un dubte 5
- Tenc un dubte 6
- Tenc un dubte 7
Informació de les Fases desconfinament
- Com serà la desconfinament? Quan s’aplicarà i què es podrà fer?
- Totes les claus per entendre que es podrà fer a partir demà dia 2 de maig: qui pot i quan es pot sortir?
- Fase O de desconfinament. Guia de les mesures que entren en vigor.
- Fase 1 Inicial de desconfinament
- Fase 2 intermèdia de desconfinament.